Wypiekacze do chleba

Aby cieszyć się codziennie rano świeżym chlebem, a przy okazji mieć pewność co do użytych składników, nie trzeba wcale chodzić do sklepu czy piekarni. Wystarczy, że wyposażymy się w wypiekacz do chleba, który ułatwi własnoręczne przygotowanie pieczywa.
Działanie wypiekacza jest bardo proste, dzięki czemu nie potrzebuje ciągłego nadzoru ze strony domowników. Wystarczy odmierzyć składniki, a następnie umieścić je w pojemniku i wybrać odpowiedni program. Urządzenie wymiesza składniki, wygniecie ciasto, pozostawi je do wyrośnięcia i na samym końcu upiecze chleb.

Moc

Im wyższa moc urządzenia, tym dłużej może ono pracować bez wyłączenia. W sprzedaży można spotkać wypiekacze o mocy 250 W jak i nawet 1650 W. Jednak automaty o najniższej mocy mogą nie sprawdzić się przy wygniataniu ciasta na chleb, szczególnie tych z mąki pełnoziarnistej. Dlatego też minimalną wartością, którą powinno brać się pod uwagę przy zakupie wypiekacza do pieczenia chleba to ok. 600-800 W.

Mieszadła

Producenci wyposażają wypiekacze w jedno lub dwa mieszadła. Ich liczba wpływa na maksymalną wagę ciasta, które można przygotować w urządzeniu. W przypadku jednego mieszadła waga chleba może wynosić 800 g. Gdy wypiekacz ma dwa mieszadła waga chleba może być zwiększona nawet do 1.6 kg. Ponadto większa liczba mieszadeł oznacza również bardzo dobrze wyrobione ciasto.

Wielkość komory

Od wielkości pojemnika zależy waga samego bochenka chleba. Należy go oczywiście dostosować do własnych potrzeb lub też zainwestować w wypiekacz z możliwością ustawienia wagi. Ciekawym rozwiązaniem jest również możliwość wymiany pojemnika na inny.

Nie ma produktów spełniających kryteria.