Młynki do kawy

Każdy prawdziwy miłośnik kawy ma w domu ekspres do kawy lub inne dowolne urządzenie w którym najbardziej lubi parzyć kawę, no i oczywiście młynek do kawy, który pozwala odpowiednio i równo zmielić kawę. 
W zebranych na plantacji, a później wypalonych w palarni ziarnach kawy zamknięty jest cały smak i aromat. Zmielenie ziaren kawy powoduje uwolnienie jej najcenniejszych walorów. Dosłownie po kilku minutach od zmielenia większość substancji odpowiadających za odpowiedni smak i aromat kawy ulatnia się, dlatego kawę powinniśmy mielić zawszę zaraz przed jej przygotowaniem.

Młynek żarnowy a ostrzowy

Młynki ostrzowe są tańsze i niestety gorsze. Rozcinają one ziarna na nierówne kawałki, tworząc przy tym bardzo dużą ilość pyłu kawowego. Ponadto podczas mielenia kawy w młynkach ostrzowych kawa jest mocno podgrzewana, przez co ulatnia się z niej cenny aromat. Zdecydowanie odradzam stosowanie młynków ostrzowych do mielenia kawy – z tego rodzaju urządzeń nie można uzyskać zadowalających efektów.

Młynki żarnowe zdecydowanie lepiej sprawdzają się do mielenia kawy. Wykonane z trwałego materiału żarna ścierają, a nie tną kawę. Większość żarnowych młynków do kawy posiada regulację stopnia zmielenia kawy, czego z reguły nie ma w młynkach ostrzowych. Dodatkowo podczas mielenia kawy w młynkach żarnowych kawa nie jest podgrzewana, a ilość wytwarzanego pyłu kawowego jest niewielka (zależy to od jakości urządzenia oraz użytych żaren).

Nie ma produktów spełniających kryteria.