Maszynki do mielenia mięsa

Maszynka do mielenia mięsa to bardzo przydatne urządzenie, które warto mieć w kuchni. Bez niej zrobienie wielu dań, takich jak choćby lasagne, czy sznycle byłoby niemożliwe. Dziś maszynki do mielenia są często urządzeniami wielofunkcyjnymi potrafiącymi m.in. szatkować warzywa, mielić kawę, czy wyciskać sok z owoców.

Moc

Im większa moc, tym szybsze tempo mielenia mięsa, a więc większa wydajność. Większość maszynek dostępnych na rynku ma moc od 250 W do 1000 W. Modele o niskiej mocy nadają się do mielenia miękkiego mięsa. Najlepiej wybrać urządzenie o mocy ok 450 W, które doskonale sobie poradzi również z twardymi mięsami. Inną zaletą urządzenia o wyższej mocy jest dłuższa praca bez przegrzania, a tym samym bez konieczności jej wyłączania.

Rodzaje sitek

Sitka są montowane na końcu otworu wylotowego komory mielenia. Produkty znajdujące się wewnątrz komory są z dużą siłą przepychane przez sitko za pomocą metalowego ślimaka. Najlepiej żeby maszynka posiadała co najmniej dwa takie sitka. Każde z nich powinno posiadać inną średnicę otworów. W zestawie powinno znaleźć się jedno sitko o średnicy otworów około 3 mm oraz jedno o średnicy około 7 mm. Dobrze, jeśli dostępne też będzie sitko o pośredniej średnicy otworów, na przykład około 5 mm.

Bieg wsteczny

Niektóre modele maszynek do mielenia posiadają bieg wsteczny. Czasem jest on też nazywany funkcją revers. Po jego uruchomieniu ślimak wewnątrz komory kręci się w przeciwną stronę, cofając znajdujące się wewnątrz produkty. Pozwala ona usunąć z wnętrza komory element, który utrudnia mielenie, a nawet blokuje maszynkę.

Nie ma produktów spełniających kryteria.