Kuchnie gazowo-elektryczne

Kuchenki to zintegrowane urządzenie składające się z piekarnika i płyty do gotowania. Kuchenki można podzielić według sposobu zasilania. Kuchnie wolnostojące mogą być zasilane gazem, energią elektryczną lub jednocześnie gazem jak i prądem. Występują więc kuchnie gazowe, gazowo-elektryczne oraz elektryczne.

Kuchnie gazowo-elektryczne

Kuchnia gazowo-elektryczna - płyta zasilana gazem (sieciowym lub z butli), piekarnik jest elektryczny. Przy takim urządzeniu wystarczy zwykłe gniazdko elektryczne. W piekarniku elektrycznym temperatura rozkłada się równomiernie, ma też więcej funkcji, które możesz wykorzystać do przygotowywania różnych potraw. Istnieje możliwość jednoczesnego działania grzałki górnej i dolnej lub tylko jednej z nich, ich działanie może być wspomagane przez termoobieg. Możliwości ustawień grzania może być nawet kilkanaście

Płyta gazowa

Palniki gazowe różnią się między sobą wielkością i mocą: standardowa kuchenka ma jeden duży palnik, dwa średnie palniki do tradycyjnego gotowania i jeden mały do gotowania na tzw. wolnym ogniu. Istnieje typ palnika o większej średnicy (132 mm) i mocy (3 kW) zwany Wok. Ma on podwójny lub potrójny wieniec płomienia, dzięki czemu ciepło jest szybciej rozprowadzane, a proces gotowania – krótszy. Podczas gotowania na palniku gazowym należy dobrać średnicę garnka do średnicy palnika, aby zminimalizować straty energii.

Piekarnik elektryczny

W piekarnikach elektrycznych możesz włączyć grzałkę górną do pieczenia lekkich ciast, grzałkę dolną, gdy chcesz upiec ciasto z mocniej podpieczonym spodem, na przykład ciasto z owocami. Możesz włączyć obie grzałki na raz, co jest najpopularniejszym rozwiązaniem i gwarantuje szybkie nagrzanie piekarnika oraz równomierne pieczenie ciast.
Dobrze jest, jak piekarnik ma grill, czyli specjalną grzałkę o dużej mocy w górnej części piekarnika, która bardzo szybko podpieka dany produkt. Grill jest idealny do zapiekanek, grzanek, nie musisz wtedy rozgrzewać całego piekarnika, co jest oszczędnym rozwiązaniem.
Bardzo istotny w przypadku kuchni z piekarnikiem elektrycznym jest termoobieg, czyli specjalny wentylator, który w połączeniu z grzałką powoduje ruch gorącego powietrza. Sprawia on, że w każdym miejscu piekarnika temperatura jest taka sama. Pieczenie w strumieniu gorącego powietrza powoduje, że piekarnik jest oszczędniejszy o około 10%.

Nie ma produktów spełniających kryteria.