Kuchnie gazowe

Kuchenki to zintegrowane urządzenie składające się z piekarnika i płyty do gotowania. Kuchenki można podzielić według sposobu zasilania. Kuchnie wolnostojące mogą być zasilane gazem, energią elektryczną lub jednocześnie gazem jak i prądem. Występują więc kuchnie gazowe, gazowo-elektryczne oraz elektryczne.

Kuchnie gazowe

W kuchniach gazowych zarówno piekarnik jak i płyta zasilane są gazem. Można ją podłączyć zarówno do gazu ziemnego, jak i do butli gazowej na propan-butan.

Płyta gazowa

Palniki gazowe różnią się między sobą wielkością i mocą: standardowa kuchenka ma jeden duży palnik, dwa średnie palniki do tradycyjnego gotowania i jeden mały do gotowania na tzw. wolnym ogniu. Istnieje typ palnika o większej średnicy (132 mm) i mocy (3 kW) zwany Wok. Ma on podwójny lub potrójny wieniec płomienia, dzięki czemu ciepło jest szybciej rozprowadzane, a proces gotowania – krótszy. Podczas gotowania na palniku gazowym należy dobrać średnicę garnka do średnicy palnika, aby zminimalizować straty energii.

Nie ma produktów spełniających kryteria.