Kuchnie elektryczne

Kuchenki to zintegrowane urządzenie składające się z piekarnika i płyty do gotowania. Kuchenki można podzielić według sposobu zasilania. Kuchnie wolnostojące mogą być zasilane gazem, energią elektryczną lub jednocześnie gazem jak i prądem. Występują więc kuchnie gazowe, gazowo-elektryczne oraz elektryczne.

Kuchnie elektryczne

Kuchnie elektryczne - Płyta i piekarnik są zasilane prądem, mogą mieć płytę ceramiczną, żeliwną lub indukcyjną. W kuchni elektrycznej płyta ma pola grzewcze, na których bezpośrednio ustawiasz naczynia. Aby utrzymać ją w czystości, wystarczy przecierać jej płaską powierzchnię.

Płyta elektryczne

Płyty elektryczne dzielą się na:
Ceramiczne – charakteryzują się płaską powierzchnią w kolorze czarnym z grzałkami w kształcie okręgów.
Żeliwne – mają pola wystające ponad płytę, są najmniej efektywne i najdroższe w eksploatacji spośród płyt elektrycznych. Niepodważalną zaletą tych płyt jest niska cena zakupu.
Indukcyjne – wyglądem przypominają ceramiczną płytę, ciepło jest wytwarzane na zasadzie indukcji magnetycznej – po włączeniu płyty powstaje pole magnetyczne, które za pomocą drgań wytwarza ciepło i energię.

Piekarnik elektryczny

W piekarnikach elektrycznych możesz włączyć grzałkę górną do pieczenia lekkich ciast, grzałkę dolną, gdy chcesz upiec ciasto z mocniej podpieczonym spodem, na przykład ciasto z owocami. Możesz włączyć obie grzałki na raz, co jest najpopularniejszym rozwiązaniem i gwarantuje szybkie nagrzanie piekarnika oraz równomierne pieczenie ciast.
Dobrze jest, jak piekarnik ma grill, czyli specjalną grzałkę o dużej mocy w górnej części piekarnika, która bardzo szybko podpieka dany produkt. Grill jest idealny do zapiekanek, grzanek, nie musisz wtedy rozgrzewać całego piekarnika, co jest oszczędnym rozwiązaniem.
Bardzo istotny w przypadku kuchni z piekarnikiem elektrycznym jest termoobieg, czyli specjalny wentylator, który w połączeniu z grzałką powoduje ruch gorącego powietrza. Sprawia on, że w każdym miejscu piekarnika temperatura jest taka sama. Pieczenie w strumieniu gorącego powietrza powoduje, że piekarnik jest oszczędniejszy o około 10%.

Nie ma produktów spełniających kryteria.