Ekspresy z młynkiem (do zabudowy)

Kawa zaparzona w ekspresie ciśnieniowym ma głęboki smak i bogaty aromat. Uważa się, że napar przygotowany tą techniką jest najlepszy (z kawy przenoszone są do napoju jej wszystkie najlepsze właściwości) i najzdrowszy (nie zawiera toksycznych substancji podrażniających żołądek i jest łatwiej przyswajalna przez organizm, niż kawa przygotowana innymi metodami). Głównym zadaniem ekspresu ciśnieniowego jest przygotowanie jak najlepszej kawy espresso.

Ciśnieniowe ekspresy automatyczne z wbudowanym młynkiem do zabudowy

Smaczną i aromatyczną kawę najprościej jest przygotować przy pomocy takiego ekspresu, dlatego jest to obecnie najpopularniejszy, choć najdroższy typ tych urządzeń. Ich cechą charakterystyczną jest posiadanie wbudowanego młynka, który mieli ziarna bezpośrednio przed przygotowaniem kawy. Ekspresy te są najbardziej zaawansowane technologicznie i umożliwiają przygotowanie różnych rodzajów kaw, nawet latte macchiato za jednym naciskiem. Koneserzy kawy często zarzucają tym ekspresom zbytnią automatyzację, jednak osoby, które lubią ułatwienia, raczej uznają to za zaletę, ze względu na wygodę i oszczędność czasu.

Rodzaje młynków

W ekspresach do użytku domowego montowane są młynki ceramiczne lub stalowe. Ekspresy te odpowiednio dozują ilość ziaren do mielenia, w zależności od wybranej mocy napoju. Pełen zbiornik z ziarnami wystarcza nawet na kilkadziesiąt kaw i jest on specjalnie uszczelniony, aby ziarna nie wietrzały.

Ekspresy do zabudowy

Ekspresy automatyczne do użytku domowego są produkowane nie tylko w wersji wolnostojącej (w wielu rozmiarach i kolorach), ale także w wersji do zabudowy. Jeśli ktoś ma kuchnię z wbudowanym piekarnikiem, kuchenką mikrofalową itp., może również nabyć ekspres do kawy w tym samym stylu. Niestety modele te są trudniejsze w utrzymaniu czystości i droższe, ale np. mają możliwość bezpośredniego podłączenia do źródła wody i co najważniejsze – nie zajmują cennego miejsca na kuchennym blacie.

Nie ma produktów spełniających kryteria.