Krajalnice i noże elektryczne

Krajalnica jest alternatywną dla tradycyjnego noża. Umożliwia krojenie równych kromek chleba o wybranej grubości czy cienkich plasterków wędliny, które są zmorą dla wielu domowników. 

Rodzaje krajalnic

Krajalnice elektryczne – są to zarówno krajalnice wolnostojące jak i do zabudowy. Ze względu na zbudowany silnik wymagają podłączenia do prądu.
Krajalnice mechaniczne – jest to najprostszy rodzaj urządzenia, przeznaczony do krojenia jednego rodzaju żywności jak jajka czy ziemniaki. Charakteryzują się mniejszymi rozmiarami i nie wymagają podłączenia do prądu. A przy tym przyspieszają pracę w porównaniu do tradycyjnego krojenia nożem.

Rodzaje ostrzy

Gładkie – zapewnia precyzyjne krojenie wędlin, sera oraz warzyw. Nie znajduje się w standardowym wyposażeniu krajalnic domowych. Zdarza się jednak, że producenci dokładają je jako dodatkowe ostrze do zestawu.
Z ząbkami – jest to nóż uniwersalny, dodawany do urządzeń wielofunkcyjnych.

Korpus

Ponownie, istotny jest materiał, z jakiego wykonano korpus. Może to być:
Tworzywo sztuczne – ze względu na niską ceną oraz wagę sprawdza się w domowym użytku.
Stal i metal – wpływają znacząco na wagę, przez co częściej wybierane są do sklepów czy lokali. Jednak ze względu na design mogą też znaleźć swoich zwolenników wśród zwykłych użytkowników.

Nie ma produktów spełniających kryteria.